Zoeken

Ontwikkeling geluidsscherm op innovatiestrook A58

Duurzame innovaties gaan hard, ook in de wegenbouw. Zo komen er jaarlijks nieuwe, duurzame materialen en werkwijzen op de markt voor wegen, energie en wegmeubilair. Rijkswaterstaat test op de nieuwe innovatiestrook deze innovaties uitgebreid voor gebruik. Hoe reageert duurzaam asfalt op de Nederlandse seizoenen? Hoe reageert een duurzaam verkeersbord op een regenachtige periode? En hoe wekt het geluidscherm van de toekomst energie op voor zijn omgeving? Deze onderzoeken vinden nu nog plaats op diverse locaties in Nederland. Dit maakt het vergelijken van de onderzoeksresultaten lastig. Daarom leggen we in 2022 de innovatiestrook aan langs de A58 (tussen Tilburg en Eindhoven) met een lengte van maar liefst 1400 meter. Praktisch, efficiënt en uniek in Europa: de innovatiestrook A58 Kloosters is de enige rijstrook die toegankelijk is voor het reguliere verkeer. Bron: https://www.innova58.nl/innovatie/innovatiestrook+a58+kloosters/default.aspx

InnovA58.jpg

Innovatieve schermen

De nieuwe Innovatiestrook is een unieke testlocatie voor duurzame wegenbouw en is een project van Rijkswaterstaat en VolkerWessels-ondernemingen Gebr. Van Kessel en KWS.

 

Aan Holland Scherm is de vraag gesteld of zij hun duurzame ontwerp tentoon willen stellen in een door RWS ter beschikking gestelde constructie. De constructie heeft een achttal vakken. De eerste is het standaard modulaire geluidsschermpaneel, in de overige zeven worden innovatieve geluidsschermpanelen gepromoot.

Bij Holland Scherm is het idee ontstaan om een geluidsscherm te ontwikkelen dat gezien de uitstraling en vormgeving gelijkwaardig is aan de standaard, maar qua samenstelling een stuk duurzamer is. Duurzaamheid hoeft namelijk geen afbreuk te doen aan esthetische vormgeving van geluidsschermpanelen. Holland Scherm geeft hier op een creatieve wijze invulling aan.

Het geluidsscherm is drie meter hoog en biedt daardoor de mogelijkheid om drie verschillende vakvullingen te plaatsen, binnen het beschikbaar gestelde paneel. Holland Scherm heeft gekozen om drie verschillende elementen te plaatsen met andere (duurzame) samenstellingen. Drie verschillende vakvullingen zijn samengesteld uit de volgende materialen: beton CEM III met 100% betongranulaat, geopolymeerbeton, standaard wapening B500B en basaltwapening.

Hierna is gekeken naar de duurzaamheid per vakvulling ten opzichte van een standaard vakvulling. Om hier antwoord op te krijgen heeft de afdeling duurzaamheid van Aveco de Bondt ons ondersteund door de milieuimpact van de verschillende vakvullingen te kwantificeren.

Deze uitkomsten geven goed inzicht in de mate van milieu impact van de materialen. Hierbij waren sommige uitkomsten verwacht en andere uitkomsten verrassend. De vakvulling met basaltwapening en geopolymeerbeton heeft zelfs een reductie bereikt van 51% op de milieukosten van de productie van de materialen.

De volgende stap is verder kijken hoe om te gaan met ontwikkeling van de vakvullingen en de wetgeving en regelgeving hieromheen.